Logo

Vett & etikett

Fem tips till dig som ska hålla tal

Roligt, pirrigt eller rent av asläskigt?

De flesta har starka känslor kring att hålla tal, och det finns lika många olika sorters bröllopstal som det finns bröllopsgäster i världen. Här reder vi ut vad som kan vara bra att tänka på när man ska hålla tal på ett bröllop.

Vilka ska hålla tal?

Är du förälder till någon i bröllopsparet, tärna, bestman, marskalk, toastmaster/toastmadame eller bästis? I så fall förväntas du traditionsenligt att hålla ett tal under bröllopsfesten, och enligt Ribbingsk sed är det brudens far som håller det första talet. Men även om du inte ingår i någon av nämnda kategorier går det jättebra att hålla ett tal ändå. Anmäl det i så fall till toastmaster/toastmadame så att de kan hålla reda på alla talarna. Ett annat tips om du är osäker på om du ska hålla ett tal är att du kollar hur många talare som finns, är det få så är det alltid extra uppskattat med en talare till.

Förbered dig

De flesta talare brukar kunna sova gott om natten om de förbereder sitt tal i god tid, så vi rekommenderar att du inte väntar tills dagen innan bröllopet med att börja fila på vad du ska säga. Öva gärna framför spegeln eller spela in ditt tal för att lättare kunna avgöra hur det kommer att upplevas på plats. Kom ihåg att det är helt okej att använda stödlapp.

Vad säger man och vad säger man inte?

Det kan vara frestande att vara intern när man håller tal, men det blir oftast inte så roligt för de andra gästerna. Försök att hålla dig till trevliga, positiva minnen och anekdoter som alla kan ha glädje av, och undvik helst pinsamheter om bröllopsparet eftersom det ska vara en härlig dag för alla inblandade. Det kan också vara uppskattat att framföra en sång eller dikt, eller att ha med ett bildspel i ditt tal.

Ta det lugnt

Många, särskilt ovana talare, har en tendens att hålla sitt tal i väldigt högt tempo, kanske för att få slut på sitt lidande så fort som möjligt, kanske av ren nervositet. Detta är inte att rekommendera. Försök att hålla talet i lugnt, behagligt tempo, gärna lite långsammare än vad som känns naturligt, och glöm inte att andas. Det kan även vara bra att ta det lite piano med alkoholen innan du håller talet, det brukar bli bäst så.

Glöm inte skålen!

När du har hållit ditt tal är det trevligt och traditionsenligt att avsluta med att utbringa en skål för bröllopsparet. Lycka till!