Logo

Ringar & smycken

Sagan om ringen

Vilken hand?

Vänster-höger-höger-vänster. Ingen vet exakt varför bröllopspar i vissa länder har vigselringen på vänster eller höger hand. Utbytet av ringar på bröllopsdagen symboliserar slutet på en resa och början på en annan för en del par. Ringen, precis som alla cirklar, har varken början eller slut och representerar evigheten — precis som kärleken ett bröllopspar har för varandra. Och oavsett religion, kultur och plats på jorden, bär nästan alla gifta par en ring som ett bevis på ett avlagt löfte. Det finns en mängd spännande folksägner och traditioner, sagor och spekulationer och förmodligen en och annan påhittad lögn om vilken hand vi bör bära världens mest populära smycke på.

Kärlekens ådra

Romarna till exempel, trodde blodådror i fjärde fingret på vänster hand ledde rakt till hjärtat—vena amoris (kärlekens ådra) och således utgjorde en direkt länk mellan löfte och hjärta. I andra kulturer var det tvärtom. Särskilt i öst. Där ansåg man att den vänstra handen var smutsig och ringen sattes istället på högern. Ytterligare sägner föreslår att den högra handen är den vi skapar löften med—handskakningar, och det är därför vissa nationer har vigselringen på höger.

Vem gör vad?

Vi i Sverige är vana att ringen sitter på vänster hand. I Bulgarien, Danmark, Grekland, Norge, Ryssland och Spanien, till exempel, bär man ringen på höger. Och i Brasilien, Libanon, Rumänien, Syrien och Turkiet byter man från höger till vänster på bröllopsdagen. En betydligt enklare och modernare anledning till att man bär sin vigselring på höger är att man är vänsterhänt och inte vill utsätta ringen för onödigt slitage.

Moderna tider

I USA friar ju mannen med pompa och ståt och inte sällan en rejäl diamantring medan vi i Sverige ofta bestämmer tillsammans att vi ska gifta oss och skaffar matchande förlovningsringar som brudgummen tar av, och ofta polerar upp, på bröllopsdagen för att åter sätta den på plats under vigseln. I England började inte män använda ring förrän andra världskriget, då gifta soldater anammade ringen som en symbol för en käresta där hemma. Idag har vi så många olika bröllopspar att det egentligen inte finns någon “rätt” hand eller ens rätt finger längre. Många som gifter sig för andra gången väljer dessutom ofta andra löftessymboler som tatueringar, armband och halsband. I Sverige lägger även vissa par till en tredje ring när paret får sitt första barn.