Tärna / brudtärnor
Brudtärnorna kallades förr brudpigor (de var oftast flera) och de hjälpte bruden med alla bestyr före bröllopet och vid vigseln.
Tärnan är idag vanligen en yngre kvinna eller flera kvinnor, upp till 12 stycken, oftast syster eller nära vännina/vänninor till bruden, som hjälper bruden med all service och alla bestyr under bröllopsdagen, t ex med påklädningen.
Traditionellt brukar tärnan/tärnorna främst hjälpa till med brudklädseln och det som hör till. Hon går efter brudparet, bruden, in i kyrkan, tillsammans med ev. marskalk. Hennes uppgift vid vigseln är bl a att hålla brudbuketten. Hon tar ofta hand om den eventuella möhippan.
Tärnor (och marskalkar) brukar vara ogifta, eftersom de går bredvid varandra uppför altargången och det anses ej vara passande att en gift kvinna/man går uppför altargången med någon annan än sin äkta make/maka bredvid sin sida. Är tärnan och marskalken gifta med varandra eller är förlovade går det bra att de båda är tärna/marskalk.
Är tärnan ensam utan marskalk vid sin sida kan hon vara gift. Hon kan också välja att komma in i kyrkan strax före föräldraparen och sitter på första bänk till vänster och går fram till bruden när det är dags att ta hand om brudbuketten eller ordna med släpet. Den senare varianten är en internationell sed, maid of honour, eller på svenska hederstärna.
Har man flera tärnor brukar de ha likadana klänningar i samma färg eller klänningar som liknar varandra. Ej vita eller svarta. Tärnorna har varsin liten tärnbukett som ska matcha marskalkarnas knappnålsblomma.