Här är tipsen för dig som är på jakt efter en bröllopskostym
Många väljer att köpa en ny kostym lagom till sitt bröllop, men eftersom det är ett plagg som de flesta köper ganska sällan kan det vara svårt att veta hur man ska tänka. Här är tipsen för dig som är på jakt efter en bröllopskostym.
Vad ska jag tänka på när man väljer klädsel som brudgum?
Det bästa är att börja med att tänka på bröllopets helhet – har ni något tema som du vill följa? På ett bohemiskt bröllop kan det till exempel passa med en ljus linnekostym, medan en mer elegant fest/tillställning matchas bra av en tredelad kostym eller en smoking. Om ni har gjort ett moodboard för bröllopet kan du ta med den till affären eller skräddaren så kan de hjälpa dig att välja rätt stil på kostymen.
En ungefärlig leveranstid för en uppsydd, färdig kostym, inklusive två utprovningar och eventuella ändringar, ligger på ungefär två månader, men det är bra att boka tid ännu tidigare för att undvika onödig stress. Det går förstås också att köpa en helt färdigsydd kostym, men det är ingenting som proffsen rekommenderar till något som är så viktigt som ett bröllop, eftersom de generellt inte brukar sitta lika bra. Däremot kan man ofta sy om färdiga kostymer i butiken, vilket kan gå betydligt snabbare än att beställa en helt ny kostym.
Ett populärt alternativ på bröllop är den tredelade kostymen, alltså en kostym med väst till. Fördelen med en tredelad kostym är att det går att ta av sig kavajen, exempelvis om det går vilt till på dansgolvet, och fortfarande se uppklädd ut. Det är också vanligt med tvådelad kostym, det vill säga byxor och kavaj. Den tvådelade kostymen ger ett lite mer avslappnat intryck och passar på lite mer informella bröllop. Det tredje vanligaste kostymalternativet på bröllop är smoking, något som troligen beror på alla brittiska och amerikanska filmer vi ser, där just smoking är vanligt som klädkod när någon gifter sig.
Olika material har självklart olika egenskaper, vilket material som passar bäst beror mycket på vilken stil man är ute efter. Linne kan vara vackert på ett romantiskt vårbröllop, medan ull är ett mer självklart val för ett snöigt vinterbröllop. Generellt kan man säga att naturmaterialen linne och ull är bekvämast. Bomull är hårt och därför inte lika skönt i en kostym. Linne behöver vara lite tjockare i en kostym för att falla snyggt, vilket gör att det kan upplevas som lite varmare än en ullkostym gjord i så kallad “öppen väv”, där vinden går igenom tyget. Prata med din skräddare om du är osäker på vilket material som passar bäst till just ert bröllop.
Färg eller inte?
Om ni har ett färgtema på bröllopet är det snyggt om brudgummens kläder följer det. Vill ni däremot hålla er till en klassisk, elegant look brukar det vara fint att hålla sig till svart och vitt. Tänk på att det går att ta upp ett eventuellt färgtema på olika sätt: i själva kostymtyget, i västen, i ficknäsduken, i slipsen eller i en blomma. Om du vill tänka på miljön är det smart att köpa en kostym som går att använda igen på andra tillställningar. Klassiska mörka toner brukar till exempel vara användbart på många olika sorters festligheter, och de olika delarna i kostymen kan även användas var för sig så att du får ut mer av kostymen.
Kolla om du kan röra dig
När du provar ut kostymen är det viktigt att tänka på att du inte bara kommer att stå stilla i den, utan att den även måste tillåta rörelse. Prova om du kan sitta vid ett bord, så att middagen blir bekväm, och känn efter om du skulle kunna köra bil i kostymen. Då brukar den passa som den ska.
Tänk igenom accessoarerna
Det finns många roliga alternativ för dig som vill leka med accessoarer till kostymen. En färgad slips eller fluga, en snyggt mönstrad ficknäsduk eller en väst i ett speciellt tyg kanske skulle passa på bröllopet? Vissa syr upp accessoarer från tyger med nostalgiskt värde, kanske klänningen som bruden hade på första dejten kan bli till snygga bröllopsdetaljer? Ett par speciella manschettknappar kan också förhöja kostymen, eller en kedja som hängs i västen. Kika gärna på Vintage by vanDeurs där ni hittar up-cyclade ficknäsdukar och andra accessoarer. Ett utmärkt exempel på ett märke där mode och återvinning går hand i hand och där ni garanterat får en unik accessoar.