Logo

Planering

Vett & etikett


Vett & etikett på bröllop

Har du fått ett inbjudningskort till bröllop, eller ska ni gifta er? Då kan det vara bra att läsa på om de "regler" som finns på ett bröllop - det vill säga vett och etikett.

Bordsplacering

Bruden och brudgummen sitter tillsammans, bruden till höger om brudgummen. Bruden har sin pappa till höger om sig. Brudens pappa har brudgummens mamma till bordet till höger om sig. Brudgummen har brudens mamma på sin vänstra sida. Brudens mamma har brudgummens pappa till bordet. Förlovade par sitter tillsammans, likaså tärnor och marskalkar. Gifta par och sambos skiljs åt.

Bröllopstårta

Bröllopstårtan skärs först av brudparet. De skär tillsammans en gemensam bit av översta våningen. Är det en fyrkantig tårta skär de i mitten av långsidan på tårtan. Bruden håller tårtspaden i högra handen och brudgummen lägger sin hand ovanpå hennes. Sen lägger hon sin vänstra hand ovanpå hans och sen skär de tillsammans. Därefter kan brudparet skära varsin bit till sina respektive mödrar. Etiketten säger att det därefter är de närmaste släktingarna som tar av tårtan, den översta våningen på en våningstårta.
Bröllopstårta med recept för 35-40 personer

Bröllopsvals

Brudvalsen är till för brud och brudgum. Brudparet behöver inte dansa hela valsen ensam till slut, brudparets föräldrar kan komma in, följt av övriga gäster. Bordsherren dansar först med sin bordsdam och innan kvällen är slut ska han ha dansat med bruden.
Mer om första dansen

Gästlista

Etablerade par ska alltid bjudas tillsammans. Det är inte möjligt och korrekt att enbart bjuda den ena personen i ett par till sitt bröllop, även om man aldrig träffat den andre.
Bli medlem och skapa en gästlista

Klädsel

Dagens bröllop är många gånger inte bundna till den äldre etiketten. Gästerna förväntas inte bära den traditionella bröllopsklädseln, även om brudparet är högtidsklätt. Istället betyder den klädsel som påbjuds på inbjudningskortet som följer:
Frack: För män innebär det alltid frack. Viktigt är att flugan och västen är vita till fracken vid bröllop. Kvinnan bär lång elegant aftonklänning, här går bra med urringat. Gärna långa handskar till baraxlat. Festliga, glittriga tillbehör hör till.
Folkdräkt i festversion: Användbar klädsel på alla stora kalas och bröllop där frack/högtidsdräkt påbjuds. Används av både damer och herrar.
Högtidsdräkt: Mannen bär frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnan har elegant aftonklänning eller festversion av folkdräkt.
Ingen klädsel angiven: (Vid eftermiddagsbröllop efter kl 15.00) Innebär egentligen frack, men den traditionen är inte känd bland alla idag, så här är det klokt att höra för sig hos värdparet om vad som är tänkt.
Kavaj: Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden, även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).
Mörk kostym: Innebär alltid mörkblå eller mörkgrå kostym. Damerna bär elegantare kort klänning eller ibland långklänning (vid eftermiddagsbröllop).
Smoking: Används inte till bröllop säger en gammal regel, men den börjar i viss mån suddas ut. Om ”Klädsel smoking” står på inbjudan ska smoking användas, annars inte. Den ersätter inte frack eller kostym. Smokingklädsel för kvinnor är aftonklänning, lång eller kort, baraxlad eller långärmad.


Att tänka på:

01. Det är brukligt att brudparets föräldrar klär sig som gästerna.

02. Om brudparet är högtidsklätt är det vanligt att även brudföljet är det (tärnor, marskalkar, bestman och brudnäbb).

03. Korrekt etikett anses dock vara att brudföljet klär sig på samma sätt som gästerna. Här finns alltså stor valfrihet.

04. Tärnor klär sig inte i vitt – de får inte överglänsa bruden.

05. Brudnäbben (barnen) har finkläder.

06. En regel för en kvinnlig gäst är att inte klä sig i vitt eller helsvart.

07. I kyrkan ska axlarna aldrig vara bara. Använd sjal eller liten jacka.

Mer om klädkod på bröllop

O.S.A - om svar anhålles

Inbjudan till bröllopet besvaras på det sätt som den skrivits på, finns en adress till föräldrarna (inbjudarna) skriver man till dem innan det datum som angivits. Står ett telefonnummer går det bra att ringa o.s.v. Får man en inbjudan enbart till kyrkan ska man inte svara eller skicka tackkort.

Tal

Vid bröllopsmiddagen håller brudens far välkomsttalet (om han och brudens mor är värdpar). Om båda föräldraparen är värdar kan detta tal hållas gemensamt av brudens och brudgummens pappor. Även mammorna kan vara med. Kort efter det håller brudens far talet till sin dotter. Därefter talar brudgummens far. Sedan talar prästen, nära äldre släktingar och syskon. Efter det är det tärnan och marskalkens tur och sen yngre släktingar, chefer och arbetskamrater. Sista talet är tacktalet som hålls av värdinnans bordskavaljer, ofta brudgummens far vid bröllop. Alla tal avslutas med en skål för brudparet. Ett tal bör vara högst 3–4 minuter, och alla tal ska alltid påannonseras av toastmastern.
Mer om att hålla tal på bröllop

Vigsel i kyrka

I kyrkan sitter brudens släkt och vänner till vänster och brudgummens till höger. Längst fram sitter de närmast anhöriga. Vid vigselns början kommer föräldrarna in sist, före brudparet som kommer när brudmarschen börjar. Bruden går på brudgummens vänstra sida. Om bruden förs in av fadern går hon på hans högra sida. Brudgummen står då och väntar framme vid altaret tillsammans med sin bestman. Efter vigseln går näbbarna ut före brudparet och därefter går gästerna som det faller sig.
Mer om vigseln

Värdpar

Värdfolket, det vill säga de som bjuder in till bröllopet (enligt gammal tradition brudens föräldrar), har som sin främsta uppgift att göra festen till en succé. De ska skapa en god stämning och göra hela arrangemanget trevligt. Värdskapet kan vid större bröllop delas av ett extra värdpar som hjälper inbjudarna med alla bestyr.