Logo

Gäster

Så här minglar du

TEXT CHARLOTTE SIGNELL
Mingla på bröllop

Så här minglar du som gäst

Leena Männik Styren är legitimerad logoped och arbetar som konsult inom kommunikation. Hon har skrivit boken ”Mingel – konsten att knyta kontakter” och passar på att dela med sig av sina bästa bröllopsmingeltips.
Hur bröllopsminglar man på bästa sätt?
— Bröllop är en glad fest. Förbered dig med positiva tankar. Gläd dig åt att du är bjuden och att du får träffa brudparets släktingar, vänner, arbetskamrater och andra. Tänk på att prata om positiva saker som minnen du har om brud eller brudgum.

Hur inleder man en konversation med en främling?
— Det är väldigt tacksamt att börja ett samtal på ett bröllop med vem som helst genom att fråga ”Hur känner du brudparet?”. I alla andra fall, och givetvis även på bröllop, kan man bara gå fram till en person och säga ”Hej, jag heter xx. Vad heter du?”

Vad gör man om det blir "pinsam tystnad"?
— Det behöver aldrig bli tyst om du tänker på att ställa frågor ex. ”Hur länge har du känt brudparet?” , ”Är du härifrån?”, ” Har du varit här förr?”, ”Vad tycker du om maten?” eller ”Har du smakat på vinet?” Du kan också alltid söka gemensamma intressen som ”Vad gör du när du inte är på fest?”, ”Vad jobbar du med?”, ”Vilken typ av fritidsintressen har du?” och ”Vilka känner du här?”.

Vad säger man till brudparet?
— Om man ska hålla tal bör man förbereda sig. Det finns bra hjälp att få i litteratur och på nätet. Ett bröllopstal kan aldrig bli helt misslyckat om det är hjärtligt och tillräckligt kort. Förövrigt skall du självklart lyckönska brudparet genom att helt enkelt gå fram till dem, krama dem eller ta i hand och säga ”Gratulerar eller grattis”. Det är också fint att säga ”Jag önskar er all lycka i framtiden”.

Vad ska man tänka på att inte göra när man bröllopsminglar?
— Prata inte bara om dig själv. Det är oartigt. Bli inte onykter. Kritisera inte festens upplägg, maten eller gästerna. På bröllop och alla fester ska man tänka på att visa andra intresse och ge ett gott intryck av sig själv. Den som bara pratar om sig själv blir snabbt tråkig att vara med och ger ett egocentriskt intryck. Man ska aldrig någonsin prata illa om arrangemanget, maten eller lokalen. Prata inte heller om pinsamma händelser förknippade med brud eller brudgum, även om du tycker att det är roligt. Tänk på att det kan finnas äldre släktingar som tar illa vid sig.

Vad gör man om man är blyg?
— Kom tidigt innan alla andra hittat en ”mingelkompis”. Du kan koncentrera dig på att gå fram till dem som står ensamma i utkanten av rummet eller kommer ensamma. Du kan ofta hitta någon att prata med i kön till garderoben, till drycken och maten eller till toaletten. Om du är rökare vet du var du kan börja. Tänk på att andra också är osäkra och att du gör dem en stor tjänst genom att gå fram och säga ”Hej”. Bestäm dig för att bara göra det. Du behöver inte bestämma dig för hur det ska kännas.
Lenas bästa snabbtips:
  • Du kan alltid hälsa på någon och bara säga ”Hej, jag heter xx. Vad heter du?”.
  • Gör dig tillgänglig för andra genom att se glad ut och inte prata i telefon.
  • Ta egna initiativ genom att gå fram och fråga ”Hej, hur känner du brudparet?”.
  • Visa intresse, lyssna och sök efter sådant som ni har gemensamt. Bjud in andra till samtal när någon närmar sig eller ställer sig i närheten av dig.
  • Avsluta samtal genom att säga ”Det var trevligt att prata med dig. Vi ses senare”.