Logo

Gäster

Checklista för gäster

Inbjudan till bröllop. Bild från etsy.com

Vett & etikett - checklista för bröllopsgäster

När man får en inbjudan till bröllop läser man vad som står i texten och tar till sig de önskemål som inbjudarna har. Här går vi igenom vett, etikett och annat som kan vara bra att ha koll på.

9 viktiga tips till dig som är bröllopsgäst

1.Köp något som paret har önskat sig, alternativt presentkort så de kan välja själva.

2.Klä dig inte finare än bröllopsparet, om de missat skriva klädkod; kolla med dem vad som gäller.

3. Kom inte försent till vigseln.

4.Ta med dig ett glatt humör.

5.Om du ska hålla tal: 3 minuter räcker.

6.Håll tal endast om du är nykter.

7.Festa gärna, men lagom = skäm inte ut dig eller bröllopsparet.

8.Åk inte från festen före bröllopsparet.

9.Det är bröllopsparets viktigaste dag – gör allt för att de ska få fina minnen!


Inbjudan

O.S.A. – Om Svar Anhålles

Glöm inte bort att svara i tid. Om du vet att du kan gå, svara gärna på en gång. Berätta för bröllopsparet om du har någon allergi, eller något annat som är viktigt för dem att veta. Om du tackar ja kan du sen inte tacka nej bara för att du ångrar dig – ett bröllop är en väldigt viktig händelse som ska betraktas med respekt. Om du inte kan gå bör du förklara hur tråkigt du tycker detta är, och skicka sen ett telegram, blommor eller helst en present till paret på bröllopsdagen.

Bröllop utan barn

P.g.a. ekonomiska eller praktiska skäl kan bröllopsparet besluta att barn inte ska få komma med på bröllopet. Om du har barn och inte kan ordna barnvakt tänk då på att tacka nej i tid.

Inbjudan för bara en

En inbjudan ska alltid inkludera den inbjudnas sambo/partner/äkta hälft. Om så inte är fallet har man all rätt att tacka nej.


Gästernas klädsel

Klädkod

På en inbjudan står det oftast en klädkod, och den är olika beroende på förmiddags- och eftermiddagsbröllop. Den vanligaste är ”Klädkod Kavaj”:
Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp. Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden. Även ibland udda kavaj och byxor, med prydliga tillbehör. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Aftonklänning, även lång, kan bäras när man vet att de manliga gästerna förväntas ha mörk kostym (vid eftermiddagsbröllop).

Färger att undvika

Klä dig inte i helvitt eller helsvart, däremot kan dessa färger finnas med i din klädsel.

Återanvänd festkläderna

Du kan absolut använda samma festkläder vid flera tillfällen. Du visar bara att du gillar dina kläder, är klimatsmart och inte slösar pengar i onödan.

Barbent

Etiketten säger att man inte kan gå på fest med bara ben och fötter. Nuförtiden är det inget fel att gå på fest utan tunnstrumpor – det gör även kungligheter.


Roller på bröllopet

Toastmaster

Toastmastern är den person som under bröllopsmiddagen styr talen och läser upp telegram. Läs mer här:
Detta gör en toastmaster | Toastmasterguide

Tärna

Traditionellt brukar tärnan/tärnorna främst hjälpa till med brudklädseln och det som hör till. Hon går efter bröllopsparet, bruden, in i kyrkan, tillsammans med ev. marskalk. Läs mer här:
Detta gör en tärna

Bestman / marskalk

En bestman ska finnas vid brudgummens sida, hålla reda på ringarna/ringen och ansvara för en ev. svensexa. Marskalken (svensk tradition) går i par med tärnan bakom brudparet in i kyrkan. Läs mer:
Detta gör en bestman
Detta gör en marskalk


På bröllopsdagen

Kom inte försent

Se till att vara på plats där vigseln ska ske senast 20 minuter innan det börjar. Om du är osäker på restiden bör du räkna med ännu mer marginal för att slippa komma fram med andan i halsen, och i värsta fall komma när ceremonin har börjat.

Gästernas placering i kyrka

Längst fram sitter den närmsta släkten. Brudens släkt sätter sig till vänster om gången och brudgummens till höger. Resten av gästerna sätter sig var de vill på övriga platser. Vid samkönad vigsel kan bröllopsparet bestämma på vilken sida deras egen släkt och vänner ska sitta.

Riskastning

Nuförtiden finns det speciellt bröllopsris som funkar bra på bröllop. Alternativ kan vara såpbubblor, rosenblad eller konfetti.


Bröllopsfesten

Brudskålen

Brudskålen utbringas när bröllopsparet anlänt till festen efter vigseln. Alla höjer sina glas (traditionellt med äkta champagne eller mousserande vitt vin) och ropar ”Bröllopsparets skål” eller ”Skål för bröllopsparet”. Toastmastern eller någon närstående initierar detta.

Att hålla tal

Alla som vill hålla tal anmäler sig i förväg till toastmastern som sen meddelar när det är ens tur att tala under festen. Information om toastmasterns telefonnummer kan t.ex. ges på inbjudan, bröllopshemsida eller i andra kontakter med gästerna före bröllopet.

Bordskavaljer och bordsdam

Bordsdamen sitter till höger om sin kavaljer, och under middagen bör varje kavaljer och bordsdam samtala med varandra.

Utbringa skålar

Skåla endast med de som sitter i din närhet, inte med alla gästerna samtidigt eller bröllopsparet – detta sker endast efter varje tal.

Rökning

Det är otrevligt att lämna sitt sällskap vid bordet för att gå iväg och röka – dessutom luktar du när du kommer tillbaka. Vänta till efter middagen med att ta en rökpaus.

Alkohol

Oftast serveras alkoholhaltiga drycker vilket medför en allmän berusning bland gästerna. Tänk på att hålla din egen gräns så du inte blir för full och ev. otrevlig så du förstör stämningen och festen för bröllopsparet.

Första dansen

Bröllopsparet inleder med en brudvals (eller annan dans) och dansar själva en stund innan gästerna faller in. Brudens far dansar med brudgummens mor, och brudgummens far dansar med brudens mor. Varje bordsdam ska helst först dansa med sin bordskavaljer, sen är det fritt val. Sen dansar bruden med sin far, och svärfar, och brudgummen med sin mor, och svärmor.

Tacka för senast

Ungefär en vecka efter bröllopet kan du tacka för festen via telefon eller tackkort. Om du endast varit närvarande under vigsel behöver du inte göra något.